και τα τοπικά έθιμα, που σχετίζονται με αυτές, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία σε σχέση με την αλιεία, την σπογγαλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, τη διοργάνωση γιορτών και εκδηλώσεων στις αγροτικές και αλιευτικές περιοχές με βάση τα τοπικά έθιμα, τον τοπικό πολιτισμό και τις τοπικές παραδόσεις.
2. Ο Αλιευτικός Τουρισμός περιλαμβάνει επίσης:
α. την επίδειξη τεχνικών αλιείας, σπογγαλιείας, και μεθόδων εκτροφής και καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών και της χρήσης συγκεκριμένων μεθόδων και εργαλείων από τους ίδιους τους τουρίστες-επισκέπτες ή και την άμεση και ενεργό συμμετοχή των τουριστών-επισκεπτών σε αυτές τις δραστηριότητες και πρακτικές, τόσο στον υδάτινο χώρο όσο και σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην παράκτια, παρόχθια και παραλίμνια ζώνη,
β. την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης σε παράκτιες, παρόχθιες και παραλίμνιες περιοχές αλιευτικών κοινοτήτων,
γ. την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δράσεις, ενέργειες ή δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν με στόχο την ψυχαγωγία και την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών του επισκέπτη-τουρίστα μέσω της επαφής του με την αλιεία και την σπογγαλιεία και το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον της και τέλος την διοργάνωση εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων για όλα τα ανωτέρω.
Επιχείρηση Αλιευτικού Τουρισμού, είναι κάθε επιχείρηση η οποία παρέχει τις υπηρεσίες των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου και πρέπει: α) να ανήκει σε επαγγελματία αλιέα ή επαγγελματίες αλιείς ή συνεταιρισμούς αυτών ή υδατοκαλλιεργητές ή το κεφάλαιό της να ανήκει τουλάχιστον κατά 50% σε επαγγελματία αλιέα ή επαγγελματίες αλιείς ή συνεταιρισμούς αυτών ή υδατοκαλλιεργητές και β) να χρησιμοποιεί επαγγελματικά αλιευτικά ή και σπογγαλιευτικά σκάφη που είναι επίσημα καταχωρισμένα στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο ή στο Μητρώο Αλιευτικών σκαφών Εσωτερικών Υδάτων.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, επαγγελματίας αλιέας θεωρείται οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που είναι νόμιμος κάτοχος επαγγελματικού αλιευτικού ή σπογγαλιευτικού σκάφους έστω και σε ποσοστό και το σκάφος είναι καταχωρισμένο στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο ή στο Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών Εσωτερικών Υδάτων και διεξάγει ατομικά ή σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα τη δραστηριότητα της επαγγελματικής αλιείας ή της σπογγαλιείας ή τη σύλληψη ή την καλλιέργεια ή τη συγκομιδή υδροβίων οργανισμών σε γλυκά, υφάλμυρα ή θαλάσσια ύδατα, για εμπορικούς σκοπούς.
Άρθρο 176 Αδειοδότηση δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων Αλιευτικού Τουρισμού
1. Προκειμένου μια επιχείρηση Αλιευτικού Τουρισμού να ασκήσει νομίμως οποιαδήποτε δραστηριότητα του άρθρου 177 , εκτός από τις δραστηριότητες του εδαφίου α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 177 , θα πρέπει να διαθέτει όλες τις σχετικές με τη δραστηριότητα αυτή προβλεπόμενες άδειες ή μπορεί να συνεργαστεί με νόμιμα
αδειοδοτημένους παρόχους της υπηρεσίας αυτής.
Συμβάσεις μεταξύ επιχειρήσεων Αλιευτικού Τουρισμού και τουριστικών γραφείων, ταξιδιωτικών οργανισμών ή διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών ή οποιασδήποτε άλλης επιχείρησης, για παροχή στους πελάτες τους αντιστοίχων τουριστικών υπηρεσιών για δραστηριότητες του άρθρου 177 είναι απολύτως άκυρες, αν η επιχείρηση που πρόκειται να παράσχει υπηρεσίες για δραστηριότητες του άρθρου 177 δεν διαθέτει σε ισχύ την Ειδική Άδεια Αλιευτικού Τουρισμού του άρθρου 183.
Η αδειοδότηση των δραστηριοτήτων του εδαφίου α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 177, διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Στο μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων, που τηρείται από τον Ε.Ο.Τ. σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ν. 2160/1993, καταχωρούνται και οι Επιχειρήσεις Αλιευτικού Τουρισμού του παρόντος νόμου.
Κάθε επιχείρηση Αλιευτικού Τουρισμού μπορεί να χρησιμοποιεί μικρά λεωφορεία τύπου «βαν», καθώς και αυτοκίνητα τύπου «4Χ4», νομίμως αδειοδοτημένα στο όνομα της επιχείρησης ή νομίμως μισθωμένα με απλή μίσθωση ή με τη διαδικασία leasing, αποκλειστικώς και μόνο για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας της και των πελατών της κατά την παροχή των υπηρεσιών της σε δραστηριότητες Αλιευτικού Τουρισμού.
Άρθρο 177 Άσκηση δραστηριοτήτων αλιευτικού τουρισμού επί αλιευτικών σκαφών
Η αλιεία και η σπογγαλιεία, ως δραστηριότητα αλιευτικού τουρισμού, πραγματοποιείται αποκλειστικά από αλιευτικό ή σπογγαλιευτικό σκάφος καταχωρισμένο στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο ή στο Μητρώο Αλιευτικών Σκαφών Εσωτερικών Υδάτων εφοδιασμένο αντίστοιχα με επαγγελματική άδεια αλιείας ή επαγγελματική άδεια σπογγαλιείας με δυνατότητα επιβίβασης και ενδιαίτησης σε αυτό ατόμων που δεν ανήκουν στο πλήρωμα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
Ο επαγγελματίας αλιέας, κάτοχος επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, μπορεί να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού, εφόσον αυτές διεξάγονται με τη χρήση επαγγελματικών μέσων και εξοπλισμού σύμφωνα με τον Αλιευτικό Κώδικα (ν.δ. 420/1970) και τους εκάστοτε ισχύοντες Γενικούς Κανονισμούς Λιμένα.
Κατά παρέκκλιση από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις επιτρέπεται αλιευτικά ή σπογγαλιευτικά σκάφη εφοδιασμένα με επαγγελματική άδεια αλιείας και Ειδική Άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, να χρησιμοποιούνται, για την επιχειρηματική άσκηση αλιευτικού τουρισμού και να επιβιβάζονται σε αυτά επισκέπτες-τουρίστες για τη συμμετοχή τους μόνο σε δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού.
1. Η άδεια επιβίβασης επισκεπτών-τουριστών σε επαγγελματικό αλιευτικό ή σπογγαλιευτικό σκάφος εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή που έχει καταγράψει στα οικεία μητρώα το σκάφος αυτό και εφόσον συμπεριλαμβάνεται