Българско неделно училище
"Паисий Хилендарски" - Атина, Гърция
ИНИЦИАТИВА в подкрепа на Българската Историческа Памет и Православната вяра

Информация за инициативата в подкрепа на Българската Историческа Памет и Православната вяра


В навечерието на най-големия за православните християни празник - Възкресение, Българско неделно училище „Паисий Хилендарски” даде начало на един свой проект с благотворителна насоченост, в подкрепа на българския православен храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец” в Атина, който се нуждае от средства за завършване на иконостаса.
Благородното усилие на ученици и учители да подемат дарителска кампания в полза на храма, бе благословено лично от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, по време на визитата му в гръцката столица, както и от архимандрит Атанасий, предстоятел на светата обител. Начинанието нарекохме „Инициатива в подкрепа на българската историческа памет и православната вяра”.
Проектът стартира с един видеоматериал, представящ рецитал на ученици от неделното училище, по автентични текстове на народни песни, заснет в тази малка българска църква, далеч от родината. Замисълът на авторите беше той да прерасне във верижна инициатива за утвърждаване на изконните български ценности, чието ядро е православната вяра.